środa, 27 lipca 2011

Spaghetti a la Klaudia


Dzisiaj przedstawiam moją własną, ulubioną wersję spaghetti. Wiem, że jest wiele sposobów na zrobienie spaghetti i można zrobić je z wielu składników. Sama jadłam kiedyś Spaghetti Carbonara i Bolognese. Jednak jako, że jestem wege muszę kombinować czym by tu zamienić składniki nieodpowiednie dla mnie, dlatego w mojej wersji zamiast mięsa mielonego jest patison. Tak, w ogóle to patison obrodził w tym roku niemożebnie. :) Jest go więcej niż kabaczka i cukinii, ale mniejsza o to. 

Spaghetti a la Klaudia:
1 patison
5 pieczarek
1 duża cebula
3 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sól
makaron spaghetti (fajnie jak jest pełnoziarnisty, u mnie niestety go zabrakło)

Pokroić i podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać pokrojonego patisona. Po kilku minutach dodać pokrojone pieczarki. Jak już wszystko będzie miękkie to należy dodać pokrojone pomidory bez skórki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić według uznania. W między czasie ugotować makaron. Można całość podać ozdobione natką pietruszki, posypane serem i wcinać. Ja z braku czasu podarowałam sobie przystrojenie. 

Przez kilka dni nie byłam obecna na blogu, ponieważ miałam gości. Chociaż mogłabym się pokusić o nazwanie je domownikami, ponieważ z jedną z nich mieszkam na stancji, a z drugą studiuje, ale jest także częstym gościem w toruńskim mieszkaniu. 
Brak czasu spowodował, że nie jadłam nic godnego pokazania. Może nadałyby się kotlety z kabaczka a la mielone, ale już je kiedyś pokazywałam. Teraz znowu wracam do mojego stałego trybu życia...jedzenie, sklep, czytanie, jedzenie, sklep, jedzenie, spanie. La vida dulce...

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie dorwałam w tym roku patisona...ale czemu nie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super połączenie warzyw w tradycyjnym sosie do spaghetti,uwielbiam takie dania!,pozdrawiam i bede zagladać.

    OdpowiedzUsuń

drukuj