piątek, 25 lipca 2014

Zapiekanka z ryżu i bakłażana








Miał być post o suszeniu bazylii, ale zalegający w lodówce bakłażan zmienił plany. 
Gotując zastanawiałam się kiedy jest sezon na bakłażany i czy w polskich sklepach są dostępne tylko te okazy z południa Europy...

Przepis z małymi modyfikacjami prezentuję za książką "Mamma Mia" Cristiny Bottari.

Zapiekanka z ryżu i bakłażanów


Składniki:
200 g ryżu
100 g sera
1 bakłażan
2 dojrzałe pomidory
1 mozzarella
oliwa z oliwek
20 listków bazylii
świeży tymianek
sól, pieprz

Wykonanie:
Ryż ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Połowę bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Wymieszać z ryżem, połową startego sera, dodać oliwy i posiekane listki bazylii. Posolić i popieprzyć. 
Pozostałą część bakłażana pokroić na plastry i podsmażyć na suchej patelni. Masę ryżową wyłożyć do formy nasmarowanej oliwą. Pomidory i mozzarellę pokroić na plastry. Rozłożyć bakłażan, pomidory i mozzarellę na ryżu. Posypać pozostałym serem, polać oliwą i piec przez ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Klaudia



czwartek, 24 lipca 2014

Kotlety brokułowo-ryżowe



Nocami pracuję nad złożeniem indeksu wszystkich potraw, które publikowałam na blogu. Ilość wersji kotletów jest zatrważająca. Jednak jak się okazało, nie zamieściłam przepisu na moje ulubione kotlety - brokułowo-ryżowe. Szybko, więc to nadrabiam.

Takie kotlety są świetnym dodatkiem do ziemniaków, kasz czy jako podstawa burgera.

Kotlety brokułowo-ryżowe

Skałdniki:
1 brokuł
1 woreczek ryżu
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, suszona bazylia
opcjonalnie: sezam - najlepiej zmielony

Wykonanie:
Brokuł i ryż ugotować.Przestudzić i wymieszać w jednym naczyniu. Dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy i sezam. Wszystko zblendować. Formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. 

Najlepiej smakują gorące z sosem czosnkowym, ale w każdej innej wersji też są super.

Miłego dnia!

Klaudia

PS. Po południu robię pudding z kaszy jaglanej. Jeśli będzie smaczny, jutro przepis pojawi się na blogu! ;)

środa, 23 lipca 2014

Sałatka z fetą


Jakie jest najlepsze śniadanie? I tu powinny zabrzmieć chóry: Pełnoziarniste crunchy (ostatnio tak modne), owsianka, ziarna, mleko roślinne (w końcu wiemy, że zdrowsze od krowiego!). U mnie odpowiedz jest inna. Najlepsze śniadanie to te z górą warzyw. Chrupiąca sałata, pomidor, papryka i oliwa z oliwek! Właśnie obśliniłam sobie klawiaturę...

Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych sałatek. Z fetą. W wersji Klaudii P. ;)

Sałatka z fetą

Składniki:
1 pomidor malinowy
1 papryka (kolor...who cares?)
sałata zielona lub inna
2 ogórki małosolne
ser feta
świeża bazylia i tymianek
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pomidora, ogórki, paprykę pokroić. Sałatę porwać. (Wiadomo, kroić sałatę to grzech wielki!) Posiekać bazylię i tymianek. Wszystko wrzucić do jednej miski. Posolić i popieprzyć. Polać oliwą. Wymieszać. Na wierz pokroić fetę. Włożyć na 30 minut do lodówki. Tę czynność jednak możemy pominąć! 

Jutro post albo z suszeniem ziół w roli głównej albo ze słonecznikiem.

Smacznego!

Klaudia



wtorek, 22 lipca 2014

Zielone smoothie


Przeglądając ostatnio blogi zauważyłam, że każdy ma jakiś swój własny przepis na zielone smoothie.

Postanowiłam, że nie będę gorsza, zresztą...nigdy w życiu nie piłam awokado z bananem i szpinakiem. Do dzisiaj połączenie abstrakcyjne.

Zielone smoothie

Składniki:
kilka kostek lodu
1 banan
1 awokado
kilkanaście liści szpinaku
pół cytryny

Wykonanie:
Wszystko umieścić w jednym naczyniu i zblendować. Potem delektować się mega chłodzącym smoothie.

Miłego dnia!

Klaudia

Letnie Orzeźwienie 2014

poniedziałek, 21 lipca 2014

Pesto genueńskie



Pest genueńskie to jeden z wielu rodzajów pesto. Moim skromnym zdaniem jest jednym z smaczniejszych i łatwiejszych do zrobienia. Hmn...czy pesto może być trudne do zrobienia? ;)

Pesto genueńskie

Składniki:
40 listków bazylii
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy extra virgine
gruba sól
4 łyżki startego sera (najlepiej twardego)

Wykonanie:
Bazylie wymyć. osuszyć i włożyć do miski. Dodać czosnek i grubą sól. Zblednować. Następnie dołożyć starty ser. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę. Wymieszać jeszcze raz. Podawać z makaronem. 

PS. Zdjęcia z makaronem brak. Zanim zdążyłam sobie przypomnieć o aparacie, pesto było już w żołądku. ;)

Smacznego dnia!

Klaudia


niedziela, 20 lipca 2014

Skarby ogródka


Ostatnio zauważyłam, że wielu blogerów pokazuje swoje zakupy oraz chwali się swoją przedsiębiorczością albo inaczej...pokazuje jak wegetarianizm czy weganizm jest tani.

Przyznaję racje im wszystkim! :) A jeszcze taniej i zdrowiej jest gdy ma się swój własny ogródek. Nasza rodzinna działka, którą głównie zajmuję się sama w tym roku, to średniej wielkości skrawek ziemi. Jednak mamy na niej wszystko, co potrzeba do szczęścia m. in.: pomidory, szpinak, szczaw, ogórki gruntowe, arbuzy baby, patisony, dynie, cukinie, marchew, pietruszkę, 3 rodzaje sałat, rzodkiewkę, zioła (3 rodzaje bazylii, tymianek, oregano, kolendrę, rozmaryn, miętę), cebulę czy kukurydzę. :) 

Wszystko byłoby jeszcze piękniejsze, gdybyśmy mieli więcej owoców. Bo niby jest grusza, jabłoń, krzaki czerwonej porzeczki czy kilka wiśni, ale i tak czuję mały niedosyt. We wrześniu czy październiku zamierzam kupić drzewka: czereśnie, śliwkę, brzoskwinię oraz krzak agrestu. 

Wiem, że nie wszyscy mogą pozwolić sobie na prowadzenie ogródka czy mini sadu, ale zawsze można uprawiać pomidory, zioła na balkonie w donicach. Każdy może mieć swoje własne skarby ogrodnicze za free!

Miłego dnia!

Klaudia




sobota, 19 lipca 2014

Chłodnik litewski



Chłodniki to były popisowe dania mojej babci. Od wielu już lat nie gościły u mnie w domu. Od dzisiaj to się zmieni. Wczoraj znalazłam w książce z przepisami mamy ten oto sposób na chłodnik litewski. Jak wieść niesie podobny gotowała babcia. Niestety ja już smaku jego nie pamiętam.

Chłodnik litewski

Składniki:
3 duże buraczki
kilka liści buraków
1 ogórek świeży
4 rzodkiewki
ok. 1/2 szkl. świeżego szczypiorku
ok. 1/2 szkl. świeżego koperku
1 ząbek czosnku
400 g kefiru
3 łyżki śmietany ukwaszonej 18%
sól, pieprz
1 jajko na twardo

Przygotowanie:
Buraczki razem z liśćmi płuczemy i siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy ok. szklanką wody i dusimy 10 minut.Odstawiamy do wystygnięcia. W tzw międzyczasie trzemy ogórka i rzodkiewki oraz siekamy czosnek, koper i szczypior. Po ostygnięciu buraki mieszamy z kefirem i śmietaną. Dodajemy czosnek, szczypiorek, koper, ogórek, rzodkiewkę, solimy do smaku i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Podajemy z ugotowanym jajkiem. 

PS. Do weganizacji chłodnika proponuję wykorzystać sojowy kefir i śmietanę słonecznikową. ;)

Jutro udowodnię, że życie na wsi jest cudne, szczególnie latem. Warzywa!!! <3 p="">
Miłego dnia!

Klaudia


niedziela, 13 lipca 2014

Mrożona kawa


Weekendowa pogoda może nie nastraja do picia mrożonej kawy, jednak zgodnie z prognozą od wtorku znowu ma być upalnie i słonecznie.

Kawa mrożona to jedna z lepszych alternatyw na ochłodzenie organizmu. Polecam wszystkim zrobienie sobie takiej w domu. Każdy może mieć swoją małą kawiarenkę na balkonie, tarasie czy przed domem.

Kawa mrożona

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szkl. mleka
kilka kostek lodu
pół loda śmietankowego
owoce do ozdoby i smaku

Wykonanie:
Zalać kawę mlekiem i dobrze wymieszać. Dodać kostki lodu i 1-2 gałki lodu śmietankowego. Posypać jagodami. :)

PS. Można oczywiście dodać cukier, kawę zalać wrzątkiem, a potem dopiero mlekiem. Polecam szukanie własnych sposobów na najlepszą kawę mrożoną.

Ten przepis bierze udział w akcji "Letnie orzeźwienie 2014"!

Miłej niedzieli!

Klaudia

Letnie Orzeźwienie 2014

drukuj