piątek, 25 lipca 2014

Zapiekanka z ryżu i bakłażana








Miał być post o suszeniu bazylii, ale zalegający w lodówce bakłażan zmienił plany. 
Gotując zastanawiałam się kiedy jest sezon na bakłażany i czy w polskich sklepach są dostępne tylko te okazy z południa Europy...

Przepis z małymi modyfikacjami prezentuję za książką "Mamma Mia" Cristiny Bottari.

Zapiekanka z ryżu i bakłażanów


Składniki:
200 g ryżu
100 g sera
1 bakłażan
2 dojrzałe pomidory
1 mozzarella
oliwa z oliwek
20 listków bazylii
świeży tymianek
sól, pieprz

Wykonanie:
Ryż ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Połowę bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Wymieszać z ryżem, połową startego sera, dodać oliwy i posiekane listki bazylii. Posolić i popieprzyć. 
Pozostałą część bakłażana pokroić na plastry i podsmażyć na suchej patelni. Masę ryżową wyłożyć do formy nasmarowanej oliwą. Pomidory i mozzarellę pokroić na plastry. Rozłożyć bakłażan, pomidory i mozzarellę na ryżu. Posypać pozostałym serem, polać oliwą i piec przez ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Klaudia



2 komentarze:

  1. bardzo fajna zapiekanka! narobiłaś mi ochoty na bakłażana-dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna zapiekanka! <3

    OdpowiedzUsuń

drukuj