wtorek, 17 maja 2011

Rabarabarowa tarta i musli


Wiem, zdjęcie jest tragiczne. To dlatego, że nie miałam przy sobie aparatu fotograficznego, a że po raz pierwszy w życiu robiłam rabarbarową tartę, musiałam ją uwiecznić.

Tarta rabarbarowa:
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki
3/4 kostki masła
1/2 szkl. cukru (może być cukier puder)
1 jajko
szczypta soli
Wkład: ;)
7-8 szt. rabarbaru
1/4 szkl. cukru
cynamon
1 łyżeczka cukru waniliowego

Na blacie wysypać mąkę i zagnieść z masłem oraz z cukrem. W trakcie dodać 1 jajko i sól. Wyrobione ciasto wstawić na 20 minut do lodówki.
W międzyczasie pokroić rabarbar. Zasypać go cukrem i cynamonem i około 5 minut podgrzewać w garnku. Po 20 minutach wyjąć ciasto i rozwałkować (najlepiej posypać blat mąką, wtedy wałkowanie nie sprawia problemu). Nałożyć ciasto na formę i przykryć go folią do pieczenia, a następnie ziarnami fasoli, inaczej brzegi ciasta po prostu spłyną. :) Foremkę wstawić na 10 minut do piecyka. Następnie nałożyć farsz rabarbarowy i piec około 30-35 minut. 

Tarta była w sobotę wieczorem, w niedzielę rano juz jej nie było! :)

A dzisiaj na śniadanie kolejna wariacja na temat musli. :) Tym razem otręby granulowane ze świeżą gruszką, pestkami słonecznika i mlekiem sojowym. Kolejna porcja energii.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj