Tortilla w wersji meksykańskiej to placek z mąki kukurydzanej i pszennej. W wersji hiszpańskiej to omlet z ziemniakami. U mnie dzisiaj wersja z Meksyku.
Tortilla:
Składniki
0,5 szkl. mąki kukurydzanej
2 szkl. mąki pszennej
2 łyż. oleju
0,5 łyżecz. soli
1,5 szkl.wody
Przygotowanie:
Zagotować mąkę kukurydzaną z wodą i 1 łyżką oleju oraz ,05 łyżecz. soli. Gdy mąka zastygnie w garnku dodać jeszcze jedną łyżkę oleju i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną i zagniatamy elastyczne ciasto. Potem wałkujemy (mi to dość opornie szło) i smażymy na suchej i rozgrzanej patelni.
Ja podałam jako farsz: sałatę, pomidory, szczypior, paprykę i ser, czyli mało meksykańsko. W ramach farszu proponuję zrobić sos. Zawartości puszki "Sałatka meksykańska" i ketchup podsmażyć na patelni, dodać przyprawy (papryka ostra, chilli) i gotowe.
Podobny przepis można znaleźć na puszka.pl. Ja swój wzięłam z zakupionej w poniedziałek książki o kuchni meksykańskiej.
ale bym chciała takie dziś na obiad...
OdpowiedzUsuń