wtorek, 28 czerwca 2011

Guacamole


Guacamole...pasta z awokado. Potrawa tradycyjnie meksykańska sięgająca rodowodem państwa Azteków. Zrobiłam ją na śniadanie, ponieważ zakupiłam wczoraj dwie książeczki (bo książkami bym je nie nazwała) o kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Dwie książeczki każda za 6,99...gdzie kupiłam? W Biedronce. :) Czasami można tam naprawdę znaleźć coś ciekawego.

Guacamole:
Składniki:
1 awokado
1 pomidor
1 cebula
trochę szczypioru
sos sojowy
sok z limonki lub cytryny
Przygotowanie: 
Awokado obrać, pokroić, dodać sok z cytryny i sos sojowy. Następnie dodać pokrojony pomidor, cebulę i szczypior. wszystko potraktować blenderem lub innym mikserem. Posolić do smaku...ja nie soliłam, ponieważ sos sojowy zdecydowanie dał odpowiedni smak.

1 komentarz:

drukuj