poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kotlety z zielonej soczewicy i ryżu


Zacząć poniedziałek z kotletami, to jest to co tygryski lubią najbardziej. Najlepsze w tej wersji kotletów jest podobieństwo do zwykłych mielonych. Gdyby jeszcze dodać papryki, żeby kolor był czerwony, wątpię czy mięsożerca zorientowałby się, co je. ;) 

Miałami się pochwalić też na blogu. Od następnego poniedziałku zaczynam nową pracę. Będę nauczycielką. Po 2 miesiącach bezrobocia to będzie miła odmiana. Zresztą zawsze chciałam być nauczycielką, tylko przedmioty mi się zmieniały, aż do czasów liceum.

Kotlety z zielonej soczewicy i ryżu

Składniki
200 g zielonej soczewicy
1 woreczek ryżu
połowa czerwonej cebuli
2 plasterki startego sera
1 jajko
sól, pieprz
Wykonanie
Namoczyć soczewicę na ok. 2 godz. Punkt ten można pominąć. Ugotować soczewicę i ryż. Włożyć do miski i poczekać, aż trochę ostygnie. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, ser oraz przyprawy. Wymieszać i zblendować. Jeśli ktoś woli czuć ziarna soczewicy, proponuje pominąć blendowanie. 

Smacznego i miłego dnia!

Klaudia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj