poniedziałek, 30 września 2013

Zupa kwasówka


Zupa mojego dzieciństwa. Uwielbiam ją za smak. Połączenie słodkiej śmietany i kwaśnej kapusty. Dodatkowo kluski ziemniaczane. Mega syte tzn obciążające żołądek. :) Ale czasami warto zaszaleć i pozwolić sobie na miłe wspomnienie.

Kwasówka:

Składniki:
20 dag kapusta kiszona + sok z tejże
warzywa do bulionu lub wcześniej przygotowany w słoiku bulion
śmietana słodka 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz, Vegeta Natur

Przygotowanie:
Bulion podgrzewamy lub gotujemy. Dodajemy kapustę kiszoną. Zostawiamy na małym ogniu, aż zacznie na nowo się gotować. W tym czasie łączymy śmietanę z mąką i dodajemy wywaru z zupy. Powoli wlewamy. Doprawiamy przyprawami do smaku i gotujemy.
jemy  zkluskami ziemniaczanymi.

Smacznego! Enjoy your meal! Guten Appetit! Dobrou chut'!

Zapraszam także na facebook'a! :) 
Była sobie dziewczyna, która uczyła się gotować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj