wtorek, 2 sierpnia 2011

Papierówkowa tarta, kalafior panierowany i sos czosnkowy


Tarta została zrobiona wczoraj późnym wieczorem, więc nie chciało mi się robić zdjęcia i wstawiać. Dzisiaj nadrabiam. Sposób przygotowania ciasta podałam już kiedyś tutaj.  Tym razem wcześniej nie podpiekałam, a wrzuciłam mus na surowe ciasto. Sezon papierówkowy, więc bez ciasta się nie obyło.

Mus jabłkowy:
obrane i pokrojone papierówki
cukier puder
cynamon
cukier waniliowy
4 łyżki wody
Jabłka wrzucić do garnka, dodać wodę, cynamon i cukier puder. Gotować około 15 minut.
Mus włożyć na ciasto i przykryć plastrami jabłek. Piec ciasto około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.


Dzisiaj po 10 godzinach w sklepie i po zjedzeniu w ciągu tego czasu tylko 3 kanapek, jogurtu i 2 nektarynek oraz wypiciu 3 kaw. Postanowiłam zjeść porządną, tłustą, obfitą kolację. Kalafior w panierce z sosem czosnkowym spowodował, że stracone kalorie przybyły ze zdwojoną siłą. Efekt zbędnego gromadzenia kalorii murowany...

Nie będę podawać przepisu na kalafior w panierce, ponieważ szkoda czasu na rozpisywanie się o czymś, co każdy potrafi zrobić. Jednak przepis na sos czosnkowy podam, ponieważ jest świetny.

Sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
bazylia, pieprz
3 ząbki czosnku
Czosnek obrać i drobno pokroić. Wymieszać majonez z jogurtem, dodać przyprawy i wstawić na 15 minut do lodówki.

Rzadko zdarza mi się jadać tak obfite kolacje, ponieważ wiem, że to szalenie nie zdrowe. Jednak dzisiaj zrobiłam wyjątek, ponieważ po takim dniu mój organizm domagał się ogromnej dawki kalorii. Teraz mimo, że jeszcze nie ma 21, idę spać. Zmęczona jestem niemiłosiernie. Dobranoc! :)

2 komentarze:

  1. czasem trzeba zjeść coś niezdrowego. Życie ma się tylko jedno, nie ma co popadać w przesadę w żadną stronę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Panierowany kalafior jest pyszny. ;) Tarta widzę też bardzo udana, papierówki to świetne jabłka.

    OdpowiedzUsuń

drukuj