poniedziałek, 20 maja 2013

Risotto z boczniakami


Dzisiaj po wielkiej walce, której towarzyszyły pot, łzy i ból, skończyłam i wysłałam swój ostatni w życiu licencjat. Jedyny komentarz, który mi się ciśnie na usta: "Nie ma już nic, jesteśmy wolni, może iść!" :)

Tak, więc żeby sobie urozmaicić dzień i jakoś go celebrować ugotowałam sobie risotto z boczniakami. Dobra, a prawda jest taka, że w pobliskim sklepie były boczniaki w promocji! ;)

Risotto z boczniakami:
Składniki:
125 gr ryżu specjalnego do risotto
5 boczniaków
3 gałązki natki pietruszki
olej
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, Vegeta Natur (wiem, wiem, świństwo!!!)

Wykonanie:
Na osobnej patelni podsmażyć boczniaki, oczywiście wcześniej je dość drobno pokroić. :) Wlać odrobinę oleju do garnka i wsypać ryż. Zagotować wodę w czajniku. Wrząca wodę wlać do ryżu, tak żeby go przykrywała. Następnie mieszać i dolewać wodę, aż ryż będzie miękki. W tzw międzyczasie dodać przyprawy do smaku. Gdy ryżu jest ugotowany wyłączyć ogień. Dodać boczniaki i pokrojoną natkę pietruszki. Wcinać póki gorące! Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj