sobota, 28 grudnia 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy


Od razu przepraszam za jakość zdjęć, ale akumulatorki w aparacie stwierdziły, że przyszedł już definitywny koniec ich żywota. Po ładowaniu 12 godzin, działają 10 minut. Z ekonomicznego punktu widzenia ładowanie ich w ogóle się nie opłaca. :)

Wracając do meritum dzisiejszego posta. Pasztet z soczewicy. Cały jego smak oparty na kolendrze, czosnku, oliwie i innych przyprawach. Pachnie jak zamarynowana i upieczona szynka. Naprawdę! Przynajmniej tak kojarzę. ;)

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:
400 g czerwonej soczewicy
50 g ryżu
2 ząbki czosnku
1 starta cebula
przyprawy: kolendra, bazylia, tymianek, oregano, pieprz, sól, papryka ostra
oliwa

Przygotowanie:
Ryż i soczewicę ugotować. Przygotować w słoiku mieszankę z przypraw, oliwy, czosnku i cebuli. Zrobić tzw shake dance. :) Dodać to do soczewicy i ryżu. Zblendować i wrzucić do foremki. Posypać majerankiem. Piec ok 1,5 godz w piecu w temp. 180 C.

Opcjonalnie można dodać starty ser czy jajko. Ja zrezygnowałam, a i tak wyszedł naprawdę dobry. Jak, że zostało jeszcze ok 1/3 blaszki (żeby nie było...mama pomogła mi w jedzeniu ;)), został zamrożony i czeka na Sylwester albo po prostu na lepsze czasy. :)

Miłego dnia!

Klaudia


1 komentarz:

drukuj