poniedziałek, 14 maja 2012

Kotleciki z cieciorki i ryżu


To jest moja pierwsza, w 100% wymyślona przeze mnie, potrawa. Przynajmniej taką mam nadzieję. Kotleciki (no w końcu są małe) z cieciorki i ryżu. Wyszły aż nad podziw smaczne. :)

Kotleciki z cieciorki i ryżu:
1 puszka cieciorki
1 woreczek ryżu (kleistego :))
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, kminek, chilli, imbir

Ugotować ryż, odlać zalewę z cieciorki. Pokroić natkę. Wszystko razem zmieszać, dodać przyprawy. Włączyć blender i dawać czadu do momentu uzyskanie jednolitej masy. Formułować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na patelni do zarumienienia.

Podałam z sałatą polaną kefirem i kaszą kuskus.

Coś się dzieje...jestem nad podziw systematyczna, jeśli chodzi o wpisy na blogu. Hmn...dobra...już wiem...muszę pisać mgr, a każdy pretekst dobry, żeby tego nie robić. I wychodzi ze mnie student. ;]

5 komentarzy:

  1. fajne te kotleciki i maja duzo bialka roslnnego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też muszę pisać dyplom i właśnie dwa tygodnie temu założyłam bloga;D echh;) Cieciorkę można przyrządzić samemu zamiast z puszki, wtedy będzie zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, ale te kotlety to całkowity spontan i nie było czasu, żeby moczyć ciecierzycę itp. :)

      Usuń
  3. Rewelacyjne i proste. Zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj