wtorek, 6 listopada 2012

W roli głównej brukselka!


Dzisiaj przedstawiam moja wersję "czegoś dobrego" z brukselki. Jak można przeczytać na wielu blogach, brukselka kojarzy się z czymś wstrętnym, okropnym itp., itd. Dla mnie to coś niebywałego! Jak można używać takich epitetów w stosunku do tak szanownego warzywa?!
Zawsze uwielbiałam brukselkę. Jak byłam dzieciakiem, a mama gotowała zupę warzywną, to kłóciłam się z tatą kto weźmie najwięcej brukselki. Oczywiście nie muszę chyba dodawać, że tą osobą byłam zawsze ja! ;)
Jest tyle świetnych dań, do których można użyć tego warzywa. Tak, więc dzisiaj przedstawiam jedno z nich! Brukselka z kurkumą i miodem! :)


Brukselka w miodzie i kurkumie:
ok. 15 sztuk brukselki
1 dość duża cebula
1,5 łyżki miodu
3 łyżki kurkumy
sól, pieprz
olej, woda

Myjemy i kroimy cebulę i brukselkę. Najpierw smażymy na oleju cebulę, dodając tylko sól. Gdy będzie już zarumieniona i miękka, dodajemy brukselkę i dolewamy trochę wody. Przykrywamy pokrywką. Solimy i pieprzymy. Po około 5 minutach dodajemy kurkumę. Przykrywamy ponownie. Po kolejnych 3-4 minutach dajemy miód i sprawdzamy smak. Gotujemy do miękkości kapusty. Oczywiście doprawiamy do swojego własnego smaku. Powstaje delikatny słodkawy sos, który jak dla mnie wyśmienicie pasuje do brukselki.
Podajemy z kaszą gryczaną lub z czymkolwiek innym! Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam brukselke :) Twój przepis zapowiada się cieawie i bardzo smacznie - muszę wypróbowac :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselce należy się główna rola! Twoja wersja pyszna!
    A może masz ochotę spróbować brukselki z winogronami? Zapraszam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

drukuj