poniedziałek, 26 września 2011

Babciny sposób na coś dobrego


Danie z cyklu "wspomnienie dzieciństwa". Moja babcia robiła je bardzo często, bo nie wymagało wielu nakładów. Wystarczą ziemniaki, biała kapusta, twaróg.
Moja mama twierdzi, że to danie babcia serwowała im, kiedy nie było niczego w domu innego. Babcia była rocznikiem 1912, pochodziła z zubożałej szlachty. Jej ojciec był wójtem, ale w trakcie wojny każdy jest równy, więc wtedy przeżyła wiele nieciekawych rzeczy.
Pomyśleć, że przygotowałyśmy te danie z mamą, bo chciałyśmy, a nie musiałyśmy...wiecie co, lubię czasy, w których żyję...
Dość smętów, wracam do przepisu.

Kluski ziemniaczane z białą kapustą i twarogiem:
starte ziemniaki
biała kapusta
twaróg
cebula
jajko
mąka
olej
przyprawy

Przygotujemy kluski ziemniaczane, gotujemy kapustę, rozdziabdziamy twaróg, podsmażamy cebulkę. Wszystko razem łączymy. Dajemy odpocząć kilka minut i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do kuchenki i podgrzewamy. Następnie już tylko wsuwamy. :) Dla niektórych może być to dziwne połączenie twarogu i kapusty, ale gwarantuję interesujące doznania smakowe. ;)

5 komentarzy:

  1. Proste dania mogą być takie smaczne:) to wygląda ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem wystarczy tak niewiele by przyrządzić coś pysznego - i powyższe danie jest tego najlepszym przykładem. I ma swoją historię...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za takowymi daniami z historią;)Proste smaki,a jakie smaczne!najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. "Przygotujemy kluski ziemniaczane" - ale jak je przygotowujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy w domu ma swój własny przepis na kluski ziemniaczane. :) U mnie to starte ziemniaki, mąka, jajko, sól,pieprz. Razem mieszamy. Musi wyjść gęsta masa i gotujemy w wodzie. :)

      Usuń

drukuj