Ostatnia niedziela wakacji. Wyjątkowo słoneczna. Miała być panzanella klasyczna, ale oczywiście brak świeżych ogórków wymusił kreatywność. Plus chleb w wersji raw, czyli Habżyki (moje ostatnie odkrycie) i mamy zupełnie coś nowego.
Panzanella z Habżykami
Składniki
3 kromki Habżyków
2 pomidory
2 ogórki kiszone
1 mała czerwona cebula
ocet winny, oliwa, sól, pieprz
Wykonanie
Pokroić pomidory i ogórki w kostkę. Włożyć w sitko, żeby pozbyć się soku. Pokroić połowę cebuli w talarki i połowę w kostkę. Habżyki włożyć do miski. Wlać oliwę z octem. (Oczywiście proporcja na oko) Następnie wrzucić warzywa. Przyprawić i wymieszać. Zostawić na około 1 godzinę w lodówce.
Smacznego!
Klaudia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz