środa, 27 sierpnia 2014

Burger z tofu


 Od poniedziałku załatwiam formalności dotyczące nowej pracy. A to lekarz pracy, laryngolog, to urząd pracy i tak w kółko. Dzisiaj 5 godzin spędzonych na radzie przypomniało mi wykłady na studiach. I to te odrobinę mniej ciekawe. ;)

Wyszłam z domu o 7 biorąc tylko łyk herbaty i gryza kanapki, przyjechałam do domu po 15 głodna jak wilk. Gdybym nie była wegetarianka, mogłabym zjeść konia z kopytami. Pierwsza myśl, to żeby zrobić coś na szybko i żeby to było smaczne. Druga myśl to musi być burger. Ostatnio czytałam artykuł o najpopularniejszych wegańskich restauracjach w Warszawie. Dlatego inspirując się pewną burgerownią prezentuję swoją własną wersję tofu burgera.

Tofu burger

Składniki
1 kostka tofu marynowanego POLSOJI 
1 pomidor
1 bułka
kilkanaście liści sałaty
kilka plastrów cebuli
ketchup, musztarda
Wykonanie
Przekrawamy tofu na pół. Doprawiamy i smażymy. Bułkę podgrzewamy. Układamy warstwami na bułce sałatę, plastry pomidora, cebulę, tofu, ketchup, musztardę, pomidora, sałatę. 
Pałaszujemy ze smakiem. 

Bądźcie pewni, że fast food w zdrowej wersji wege będzie pojawiać się tu coraz częściej.

Smacznego!

Klaudia


2 komentarze:

  1. nie ma to jak smaczny wegański fast-food :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się stwierdzenie "nie ma to jak burger" :) Uwielbiam tego typu przekąski, i najlepiej te wegetarianskie, proste i łatwe do przyrządzenia. Świetnym dodatkiem jest gomarowski ketchup łagodny (Pińczów), który nie zatraca smaku, wręcz przeciwnie sprawia że burger jest jak najbardziej smaczniejszy. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

drukuj