Na blogach można było zobaczyć już wiele rodzajów hummusów m.in. z bobu. Dlatego ja proponuję wersję iście jesienną, czyli hummus z dyni. Jest to bardzo kremowa wersja na kanapki lub jako dip do warzyw.
Hummus z dyni
Składniki
2/3 dyni Hokkaido
3/4 szkl. ciecierzycy
2 łyżki tahini
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
1/3 szkl. wody
sól, pieprz
Wykonanie
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnie przepłukać i ugotować. Za radą JADŁONOMII dodałam do gotowania teraz trochę sody oczyszczonej. Ciecierzyca gotuje się 40-50 minut i jest wspaniała. WARTO CZYTAĆ BLOGI! ;) Dynię posolić i polać oliwą. Ułożyć na blaszkę i piec w piekarniku przez ok. 1 godz. Wystudzić ciecierzycę i dynię. Włożyć do wysokiego naczynia. Dodać tahini, sól, pieprz, sok z limonki. Blendować ok. 3 minut. Potem dodać taką ilość wody, ażeby uzyskać kremową konsystencję. Blednować przez chwilę. Posmakować i w razie potrzeby dosolić.
Od wczoraj zaczęłam współpracę z firma POLSOJA. W najbliższych tygodniach spodziewajcie się przepisów z ich produktami. Szczególnie, że zaplanowałam upiec 3 rodzaje tofurników.
Smacznego i miłego dnia!
Klaudia
coś czuję, że taki hummus będzie często u mnie gościł jesienią :)
OdpowiedzUsuńHummus uwielbiam i dynię też więc takie połączenie dla mnie jest idealne :)! Mam jednak dostęp tylko do dyni piżmowej... i nie wiem ile to jest w gramach 2/3 dyni Hokkaido...:(
OdpowiedzUsuńJa kroję dynię na pół i z jednej z połówek odkrawam ok. 5 cm. :) Taka moja logika. Ale jeśli dasz 3/4, czyli połówkę i ćwiartkę, to też będzie super! hummus będzie bardziej dyniowy. ;) Powodzenia w pichceniu!
Usuń