czwartek, 4 września 2014

Bakaliowe babeczki



Przyszła jesień ze wszystkim swoimi zaletami i wadami. Amplituda temperatur zaczyna drażnić. Idąc do pracy trzeba już zakładać ciepły sweter, a wczoraj nawet szal pod szyję. Po południu można chodzić na krótki rękaw.
W sklepach jest pełno dyń, kabaczków itp. Ja przeprosiłam się w pieczeniu z bakaliami i aromatycznym cynamonem. Do głowy przychodzi mi wiele pomysłów na pieczenie, ale brak czasu spowalnia i weryfikuje je, niestety.

Bakaliowe babeczki

Składniki
1 szkl. cukru
3 jajka
pół kostki margaryny
1,5 szkl. mąki
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią SKWORCU
1 łyżka proszku do pieczenia
bakalie: śliwka suszona, daktyle, żurawina, migdały SKWORCU
cynamon
Wykonanie
Cukier, jajka i margarynę zmiksować. Dodać mąkę, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i dalej miksować. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzucić bakalie. Daktyle i śliwki można posiekać. Wymieszać łyżką. Masę wkładać do foremek na babeczki. Na wierzch posypać migdałami i cynamonem. 
Można podawać dodatkowo z dżemem.

Miłego i słonecznego dnia!

Klaudia


3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, "chodzą" za mną ostatnio takie jesienne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. @Iga @Lena Wielkie dzieki. Tak, więc dziewczyny pędzimy do piekarników. ;)

    OdpowiedzUsuń

drukuj