Miał być post o suszeniu bazylii, ale zalegający w lodówce bakłażan zmienił plany.
Gotując zastanawiałam się kiedy jest sezon na bakłażany i czy w polskich sklepach są dostępne tylko te okazy z południa Europy...
Przepis z małymi modyfikacjami prezentuję za książką "Mamma Mia" Cristiny Bottari.
Zapiekanka z ryżu i bakłażanów
Składniki:
200 g ryżu
100 g sera
1 bakłażan
2 dojrzałe pomidory
1 mozzarella
oliwa z oliwek
20 listków bazylii
świeży tymianek
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Połowę bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Wymieszać z ryżem, połową startego sera, dodać oliwy i posiekane listki bazylii. Posolić i popieprzyć.
Pozostałą część bakłażana pokroić na plastry i podsmażyć na suchej patelni. Masę ryżową wyłożyć do formy nasmarowanej oliwą. Pomidory i mozzarellę pokroić na plastry. Rozłożyć bakłażan, pomidory i mozzarellę na ryżu. Posypać pozostałym serem, polać oliwą i piec przez ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem.
Klaudia
bardzo fajna zapiekanka! narobiłaś mi ochoty na bakłażana-dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńFantastyczna zapiekanka! <3
OdpowiedzUsuń