Post po kolejnej długiej przerwie. :) Przepis na kruche ciasto prosto z Włoch pochodzi z książki "Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska" Cristiny Bottari wydanej przez wydawnictwo PUBLICAT. Książka rewelacyjna. Ugotowała, upiekłam z niej już wiele. Oczywiście każdy przepis jest trochę zmodyfikowany, ponieważ zawsze jakiegoś składnika nie posiadam.
Kruche ciasto
Składniki:
250 g mąki tortowej
150 g mąki kukurydzianej
200 g cukru
ok. pół szkl. orzechów ziemnych
220 g masła
2 żółtka
skórka z 1 cytryny
cukier puder, sól
Wykonanie:
Wsyp do miski dwa rodzaje mąki, cukier, masło, żółtka, skórkę startą z 1 cytryny oraz szczyptę soli. Upraż orzechy i pokrój. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj, ale nie zagniataj zbyt ściśle. Wyłóż masę na blaszkę posmarowaną olejem i posypaną mąką. Piecz w temp. 180 st C przez ok. 50 min. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Ciasto smakuje wyśmienicie z mocnym espresso. Gorzka kawa i słodkie ciasto tworzą parę idealną.
PS. W oryginalnym przepisie są migdały i likier anyżkowy. ;)
Enjoy your meal!
Klaudia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz