niedziela, 12 czerwca 2016

Koktajl - bomba witaminowa


 Zakupiłam tydzień temu sokowirówkę i od tamtego momentu robię średnio dwa razy dziennie koktajle. Moim numerem jeden jest wersja zielona, zawierająca mnóstwo żelaza i wapnia.

Koktajl - bomba witaminowa

składniki na dużą szklankę:
3 jabłka
pół pęczka natki pietruszki
około 25 listków szpinaku

Wykonanie:
Przepuścić wszystko przez sokowirówkę i cieszyć się dobrem. ;)

Smacznego i miłego popołudnia.
Klaudia


sobota, 11 czerwca 2016

Grillowane tofu z pesto verde i cukinią


Połowa roku 2016, a tu dopiero pierwszy wpis. Wstyd i hańba, chociaż jeden wpis z maja czeka na edycję i publikacje. Przyszła wiosna, a w zasadzie prawie lato i nabrałam ochoty na fotografowanie swojego jedzenia. Ochoty na gotowanie nie musiałam nabierać, bo robię to codziennie.

Maj i czerwiec to takie miesiące dedykowane grillowaniu. Chociaż sama idea grilla bardzo mnie nie przekonuje, to już patelnia grillowa bardzo. Uwielbiam grillowane warzywa czy tofu. Dzisiaj proponuję przepis inspirowany sosem barbecue, czyli amerykańskim słodkim sosem pomidorowym.

Tofu americano


składniki:
1 kostka bio tofu firmy Polsoja
3 łyżki miodu
3 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól

wykonanie:
Tofu odsączyć i pokroić w dość grube plastry. Ketchup, miód i przyprawy wymieszać. Plastry tofu zamoczyć w sosie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie grillować. W miarę możliwości polewać tofu sosem.

Ja podałam z grillowaną cukinią i pesto verde własnej roboty.

Klaudia



drukuj