wtorek, 23 września 2014

Żurawinowe babeczki




Pełno zdjęć i przepisów czeka na zamieszczenie. Zaczynam zdawać sobie sprawę, że mam zbyt dużo obowiązków, a zbyt mało czasu do ich realizacji. Dodatkowo jeszcze dostałam prowadzenie Szkolnego Klubu Europejskiego. Dobo wydłuż się!

Dzisiaj jeden z najlepszych przepisów na babeczki ever! Widząc te zdjęcia stwierdzam z przykrością, że już 2 tygodnie temu upiekłam takiego cudo.

Żurawinowe babeczki

Składniki
1 szkl. suszonej żurawiny firmy SKWORCU
3 jajka
1 szkl. mąki tortowej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru trzcinowego
1 łyż. proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
2 łyżki cynamonu
migdały, orzechy nerkowca do przystrojenia
Wykonanie:
Cukier, jajak i margarynę zmiksować do gładkiej masy. Następnie dodać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i olejek. Jeszcze raz zmiksować. Dodać żurawinę i wymieszać łyżką. Napełniąć do 3/4 foremki do babeczek. Na wierzch posypać jeszcze żurawinę, migdały i orzechy nerkowca. Piec przez 25 minut w 180 st C.

Miłego i smacznego dnia!

Klaudia

niedziela, 14 września 2014

Tofurnik tradycyjny


W końcu, chciałoby się rzec! Tofurnik ląduje na moim stole i na blogu. Nabrane dwie ciotki i kuzynka. Pytanie: "Jaki twaróg dodałaś, że ma taki inny, ale dobry smak?" Bezcenne. 
Zamieszczony tutaj przepis na tofurnik to moje własne dzieło. Połączenie kilku przepisów i braku niektórych składników.

Tofurnik tradycyjny

Składniki
3 kostki tofu POLSOJI
1 budyń waniliowy
2 łyzki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1/3 szkl. cukru
3 krople olejku waniliowego
1 cytryna (sok+skórka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszy manny
30 daktyli
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2/3 szkl. oleju
1/3 szkl. mleka sojowego
garść żurawiny suzonej

Wykonanie
Tofu odsączamy z zalewy. Kruszymy. Dodajemy cukier zwykły, waniliowy, budyń, skórkę startą z 1 cytryny i sok z nie, mleko, budyń oraz olejek. Miksujemy ok. 5 minut. Gdy masa będzie zbyt płynna dodajemy 4 łyżki kaszy manny. Miksujemy kolejne 5 minut. Dodajemy 1/3 szkl. oleju i miksujemy kolejne 5 minut. 
Daktyle moczymy w wodzie przez ok. 20 minut. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy dalej. Masę wlewamy do tortownicy przykrytej papierem do pieczenia. Na masę daktylową wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 st C. 

Miłej niedzieli!

Klaudia



czwartek, 11 września 2014

Kilka rzeczy o suszeniu ziół


Ostatni tydzień to wielka walka z organizacją najbliższych kilku miesięcy. Szkoła, korepetycje, studia podyplomowe. Jakiś szał. Czekam na wolny dzień jak na gwiazdkę. ;)

Dzisiaj kilka rzeczy o suszeniu ziół. Wszystko zasłyszane od mamy i sąsiadki.

  1. Zioła po zerwaniu myjemy.
  2. Wiążemy je w bukiety. Sznurek powinien być lniany.
  3. Bukiety suszymy zawieszone do góry nogami.
  4. Miejsce suszenia musi być nienasłonecznione, ale z dostępem do wiatru. Im więcej promieni słońca pada na zioła, tym szybciej tracą one swoje aromaty. Ja suszę w miesiącach letnich pod wiatą, a we wrześniu w jeszcze pustej drewutni. Mieszczuchom ;) proponuję suszenie na balkonie. 
  5. Suszymy ok. 3 tygodni.
  6. Przechowujemy susz w zakręcanych słoikach w zamkniętej szafce.
Mam nadzieję, że tym krótkim postem i kilkoma radami pomogłam. 
Ja w sobotę zerwałam ostatnią bazylię i ostatnia porcja na zimę za 3 tygodnie będzie gotowa.
Czy muszę mówić o różnicy w smaku pomiędzy suszonymi ziołami kupionymi, a takimi handmade. 

Miłego dnia!

Klaudia

czwartek, 4 września 2014

Bakaliowe babeczki



Przyszła jesień ze wszystkim swoimi zaletami i wadami. Amplituda temperatur zaczyna drażnić. Idąc do pracy trzeba już zakładać ciepły sweter, a wczoraj nawet szal pod szyję. Po południu można chodzić na krótki rękaw.
W sklepach jest pełno dyń, kabaczków itp. Ja przeprosiłam się w pieczeniu z bakaliami i aromatycznym cynamonem. Do głowy przychodzi mi wiele pomysłów na pieczenie, ale brak czasu spowalnia i weryfikuje je, niestety.

Bakaliowe babeczki

Składniki
1 szkl. cukru
3 jajka
pół kostki margaryny
1,5 szkl. mąki
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią SKWORCU
1 łyżka proszku do pieczenia
bakalie: śliwka suszona, daktyle, żurawina, migdały SKWORCU
cynamon
Wykonanie
Cukier, jajka i margarynę zmiksować. Dodać mąkę, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i dalej miksować. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzucić bakalie. Daktyle i śliwki można posiekać. Wymieszać łyżką. Masę wkładać do foremek na babeczki. Na wierzch posypać migdałami i cynamonem. 
Można podawać dodatkowo z dżemem.

Miłego i słonecznego dnia!

Klaudia


wtorek, 2 września 2014

Sajgonki na szybko


Kolejna propozycja obiadu, przekąski na szybko. Sajgonki bez smażenia w głębokim tłuszczu. Taka wersja light na surowo. Dużo tzw papierkowej pracy powoduje brak czasu na gotowanie. Mam w zanadrzu kilka fajnych zdjęć, jednak szykuję się na weekend i tofurnik waniliowy. :)

Sajgonki na szybko

Składniki
7 arkuszy papieru ryżowego
2 parówki sojowe z POLSOJI
pół awokado
1 ogórek świeży
sos sojowy
Wykonanie
Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie (pojedynczo). Zawijamy w niego pokrojone parówki i warzywa. Kropimy sosem sojowym. Zawijamy i tak każdy arkusz. Podałam z sosem czosnkowym, który zalegał w lodówce. 

Smacznego i miłego dnia!

Klaudia



drukuj